Gødning

Gødning i højbedet kan sammenlignes med gæren i dit morgenbrød. Helt uundværligt, hvis du vil have noget fornuftigt ud af dine højbede og nyttehaven.

Lidt om gødning

  • Naturgødning er reelt det bedst, da det virker i lang tid. Men kan også være svær at bakse med.
  • Lettere tilgængelig gødning – der kan købes på flaske eller i pose er enten mineralsk eller organisk. Hvilket vil sige, at det enten er udvundet fra undergrunden eller af f.eks. hønsemøg.
  • Hvis din jord er sunket – og der er plads – kan du fylde op med kompostjord fra genbrugspladsen – så behøver du som regel ikke yderligere gødning resten af sæsonen.
  • Gødning består af tre primære elementer, der altid er opført med N-P-K:
    • N – Nitrogen, står for afgrødernes vækst.
    • P – Phosphor, står for afgrødernes energiomsætning.
    • K – Kalium, søger for vækst of robusthed.
  • Almindelig gødning kan findes mange steder. Specielle N-P-K blandinger til f.eks. tomater, kan findes på planteskolen.
  • Husk, at det ikke kun er gødning der har indvirkning på din vækst. Sol, varme, vind, plads og vand er ligeledes store faktorer.
  • For meget gødning kan “svide” dine planter af.
  • Og husk at det aldrig er nogen skam at tage på planteskolen for at få lidt råd omkring gødning.

Forskellige former for naturgødning

Du kan anvende forskellige former for naturgødning.
Fælles for dem, er at du skal gøde  i god tid inden du begynder at gro afgrøder i dine højbede.

  • Staldgødning – lægges som vinterdække ovenpå jorden med lidt ekstra halm.
  • Hønsemøg – I blandes den øverste del af jorddækket i løbet af vinteren eller meget tidligt forår. Dog ikke for meget, da hønsemøg er stærkt.

Photo by Annie Theby on Unsplash

Skriv et svar