Foråret 2025 lader til at blive et ualmindeligt tørt forår. Og det rimer rigtigt dårligt på nysåede afgrøder og friskudplantede afgrøder i drivhuset.
De sidste 3 sæsoner har jeg brugt følgende system til at sørge for automatisk vanding, når jeg er for langt væk fra mit drivhus.
Derfor er det vigtigt at vande automatisk
Det er vigtigt at vande automatisk – specielt i løbet af foråret og forsommeren – af flere årsager
- Rodnettet på nye planter er meget småt. Det stikker ikke ret dybt. Derfor tørrer jorden omkring rødderne hurtigere ud, end når planten har haft tid til at sætte et stort forgrenet rodnet.
- Planterne er i vækst. Og vokser meget. Derfor er der brug for kontinuerlig vandtilførsel.
- Tørrer de nye planter for meget ud, beskadiger det det sarte rodnet. Og det får konsekvenser for den videre vækst.
- Varme og vind får jorden til at tørre hurtigere ud end i det tidligere forår eller sene efterår.
Det skal du bruge
Jeg har kørt med automatisk vanding i mit drivhus de seneste 3 sæsoner. Her får du et system, der har fungerer ret godt for mig. Kræver minimal vedligehold. Og ikke koster en formue. Det fungerer i mit drivhus, men der er intet i vejen for, at det også fungerer fint i højbede.
En regnvandstønde

En stor beholder med plads til masser af vand. Hvis du kan samle vand fra et tag er det perfekt. Ellers må du blot fylde det med en slange.
Fås i mange former og størrelser.
Den her til 200 kr. i Silvan.
Pumpe til regnvandstønde

Jeg er stor fan af Gardenas pumpe til regnvandstønde. Kører som smurt med godt tryk på. Og de 100 kroner der kan spares på en billigere model, tror jeg ikke modsvarer Gardenas gode kvalitet.
Drypslanger

Du kan researche i drypvandingssæt fra nu og til næste forår. Der er meget forskelligt. I mange forskellige prisklasser. Jeg købte noget billigt, der ikke længere findes på nettet. Men det virker stadig.
Det her sæt fra Bjarnes Frø og Planter kunne være et godt bud på noget til en fornuftig penge – og med masser af muligheder, der passer til netop dit drivhus eller højbed.
Automatisk Tænd/Sluk

Det kan gøres på mange måder. F.eks. med et helt almindeligt timer-ur med ugedage. Men jeg har investeret 170 kr. i en Shelly Plug, så jeg kan tænde og slukke vandpumpen fra mobiltelefonen.
Så er det nemlig muligt at styre hvornår du vander afhængig af hvordan vejret har været. Og du kan køre over flere gange – også hvis tønden er blevet fyldt med regnvand.
Der findes rigtigt mange varianter af ovenstående løsninger.
Men det har fungeret for mig og givet mig den fornødne fleskibilitet. Og jeg har endnu tilgode at komme tilbage til et drivhus med døende planter.
Det skal du huske
- Pumpen må ikke køre for længe. Læs instruktionen. Hvis den kører for længe brænder den sammen. Så sørg for, at der er åbnet godt for dysserne i drypslangen. Vandet skal nok fordele sig, når det er ude.
- Du skal passe på, at vandet ikke bare står og siver fra tønden, når den er blevet fyldt. Loven om forbundne kar er i spil, og kan hurtigt tømme din vandtønde, så den er tom, når planterne er tørstige. Tricket er, at hive vandpumpen op af tønden, så noget af slangen tømmes for vand. Dermed får du 100% styr på hvornår vandingen skal startes med dit tænd/sluk system.
- Den nævnte løsning har brug for WIFI. Hvis der ikke er WIFI i drivhuset (!), kan det klares med en forlængerledning. Sæt så bare Shelly Plug’en i den ende, hvor WIFI’en rækker.
Billeder: Paul Moody på Unsplash og fra respektive butikker, jeg har linket til.