Jord til højbede

Jord er helt fantastisk.
Specielt når den er skovlet op i dine højbede, og aldrig længere skal flyttes.

Der findes mange forskellige vinkler på, hvordan du får den bedste jord i dine højbede.

Vi vover pelsen og siger at god jord til dine højbede – hvis ikke den bedste – sammensættes således:

 • 50% kompostjord fra genbrugspladsen
  • Kompostjord kan hentes gratis på de fleste genbrugspladser.
  • Den er sprængfyldt med næring.
 • 50% plantejord fra planteskolen

Gratis jord er også en slags billig jord. Men lad dig ikke lokke. Kompostjord fra genbrugspladsen er sprængfyldt med næring til planterne. Faktisk så meget, at planterne bliver “brændt af”, hvis du planter udelukkende i kompostjord.
Så du skal huske, at blande op med almindelig plantejord. 

Du kan også blande op med jord fra haven afhængig af dens natur og form. Sørg dog for, at du ikke blander med op med for leret jord. Det bliver tungt, besværliggør drænning og giver bare ikke specielt gode vækstbetingelser for dine afgrøder i dine højbede. 

Sådan gør du

Når dine højbede er kommet på plads skal der fyldes jord i.

 1. Fyld højbedet halvt op med kompostjord fra genbrugspladsen. Bare hæld i og fordel jævnt. Det skal ikke “pakkes” for hårdt.
 2. Ovenpå lægger du jorden fra planteskolens plantesække. Alternativ anden jord med løs struktur. 
 3. Fyld jord helt op til kanten. Vanding og regn får jorden til at sætte sig.
 4. Brug hænder eller greb og vend jorden, så du får lidt af kompostjorden i bunden op til overfladen.
 5. Vand jorden og lad stå nogle dage, før du sår i bedene. Hvis du ikke har tålmodighed, er det naturligvis helt ok, at kaste sig over såningen med det samme. 

Vedligeholdelse af jorden – Efterfølgende sæsoner

Jord har det med at sætte sig. Og forsvinde, når der rives rødder op. Så hver sæson skal du overveje at fylde efter med lidt ekstra jord i højbedet.

Den gratis – og gode – kompostjord fra genbrugspladsen er et hit i forhold til næring, men købejord fra planteskole eller supermarked kan også gøre det.

Sådan gør du: 

 1. Få vendt godt og grundigt rundt i jorden med en greb. Det giver masser af god luft og lethed i jorden. Noget dine afgrøder bliver glade for.
 2. Påfyld den ekstra jord, mens du endnu ikke har fordelt jorden pænt ud.
 3. Fordel jorden pænt med hænderne og sørg for at ny og gammel jord blandes godt. Sørg for at det hele kommer i niveau – Sådan lige under kanten af højbedet. 
 4. Vand efter så jorden sætter sig, og forbliver fugtig. 

Lidt bonus om såjord til højbede

 • Jord taget fra din mors have er ofte leret, tung og svær at blande med kompostjorden fra genbrugspladsen. Et dumt sted at spare. 
 • I tillæg til at jorden skal have den rette struktur og være  luftig, skal den også indeholde de rigtige næringsstoffer.
 • Når højbedene har stået vinteren over, har jorden sat sig. Fyld efter med kompostjord fra genbrugspladsen. Det er god frisk jord, og ikke mindst gratis næring. Hvis du lægger 5-10 centimeter ekstra jord på i foråret, får du sandsynligvis ikke brug for ekstra gødning i løbet af sæsonen.
 
Påfyldning med ekstra kompostjord, når en ny sæson starter. Mængden vist på billedet – og afhentet i bil – er rigeligt til at fylde næsten til kant.
Jord i høbede
Jord i høbede – klar til såning i foråret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *